Bridgegate public realm

A comprehensive programme of public realm and streetscape improvements is now complete, transforming the Bridgegate area of Irvine's town centre.

Ayrshire-based Land Engineering began work on the £2.2 million programme of regeneration works in July 2012. The programme of regeneration work took around 16 months to complete. There was a break over the Christmas period 2012 to minimise the impact on local shops and shoppers. Work was completed in November 2013.

The project, in the centre of Irvine, is part of the Irvine town centre regeneration plan.

The aims for this project are to:

  • Re-establish the area as a landmark location for Irvine town centre and the wider area
  • Act as a catalyst for the economic and social regeneration of the town centre
  • Provide a high quality, innovative design solution that becomes recognised as a future destination in itself,

Contemporary design and construction thinking have been integrated into every aspect of the project, including hard and soft landscaping, signage, lighting, street furniture and wider urban design/landscape features. Major public art was commissioned from artist Peter McCaughey. The Trinity Mirror, the central focus in the public art programme has now been installed and other elements are complete.

Austin-Smith:Lord were the architects for this project, working with Irvine Bay and North Ayrshire Council to deliver the exciting vision for this key site.

The total cost of the project was £2.2m.


We are delighted that the redevelopment of the Bridgegate has attracted recognition, with several different accolades being award in the course of the year:

  • BALI National Landscape Award awarded to Land Engineering for the redevelopment of the Bridgegate in Irvine.
  • Town Centre Regeneration Project of the Year in the Scottish Property Awards.
  • Shortlisted for the Royal Town Planning Institute Award for Excellence in planning and design for the public realm – open to projects from throughout the UK
  • Shortlisted for the Scottish Design Awards in the Architecture, Public Realm and Landscaping category.

Listening to your views

A successful 'pop-up-shop' provided a place for over 500 people to share their views on the plans. The shop ran for two days in October 2011 at unit 2b, The Bridgegate (formerly the Stationary Box).

Over Christmas 2012 work ceased for several weeks to allow for the busy Christmas shopping season. this helped to ensure that footfall returned to the level anticipated during this vital period for town centre businesses.